Tuesday, August 12, 2008

Apalah nasib UiTM??


Wallaweiii... apalah nak jadik dengan Khalid Ibrahim nih. Takkan nak cakap bahasa Tagalog dengan dia nih pulak. Sure he knows for years it was UiTM yang ramai melahirkan graduan MELAYU kat negara bertuah nih. Look, i'm not being racist ker apa ker... but please understand dah banyak universiti kat Malaysia ni yang multi-racial. takkanlah UiTM nih pun nak di convert jugak? Khalid Ibrahim tak perlu nak sibuk2 cadangkan 10 peratus daripada jumlah semasa kuota pelajar di UiTM dibuka kepada bukan bumiputera serta pelajar asing. Dia tahu ker macam mana berharganya UiTM ni especially to sabahan??

I'm not from UiTM, but most of my families & frens are graduan UiTM - so in a way, we really 'know' how to appreciate what UiTM had done so far. Before ada UMS kat sabah, it was UiTM yang jadik tumpuan bagi semua local sabahan bila nak hantar anak2 dorg masuk uni. nak hantar anak2 jauh ke tanah semenanjung, bukan semuanya berkemampuan apa lagi kalau lahir dari keluarga yang susah.


Proudly to say, UiTM dah banyak bantu anak2 local bukan sahaja malay as well as bumi's sabah & swak (kadazandusun pun masuk UiTM tauuuuuuuuu!!!) . Jadiknya apalaaaaaaaaaaaaaaaaa khalid ibrahim nih cerdik sangat konon nak buka UiTM nih kepada non-bumi & foriegners?? tak cukup ker UIA, UKM, USM, UPM etc.???? berapa banyak Universiti Swasta belambak kat malaysia nih?? tak cukup lagi ker khalid???


“Kalau dia (Abdul Khalid) kata hendak melahirkan perpaduan dengan bercampur orang India dan Cina, mengapa bermula di sini, di UiTM? Dia sepatutnya mencadangkan hanya ada satu sekolah (untuk menggalakkan perpaduan). Dan ia mesti bermula di peringkat sekolah rendah.”
Datuk Seri Khaled Nordin (Utusanonline: 11/8)


Bak kata menteri juga, ini satu saranan populis semata-mata nak memancing undi non-malays tapi pada masa yang sama sanggup menggadai kedudukan org melayu & bumiputera. rentikanlaaaa cadangan bongok mcm nih khalid oiii! i still dont understand why some people out there still want to support this kind of people??? hmmm... jangan nanti budak kadazandusun, murut, bidayuh, bajau etc. mengamuk & 'santet' kat kau khalid ibrahim, we all tak jamin.....

10 comments:

MAWAR BERDURI said...

wah u ni? very d lazee u know??? tapi kalau kau tak jumpa ilmu santet, aku bleh ajar ko. guna bunga mawar merah diperam 13 minit di dalam sompotot...bla2 ko kena bagi pengeras dlu ah...chaw

tandubas-lady said...

pergghh.. bomoh mawar berduri bagi ilmu santet sure kena punyalaa!! hehehe! karang cukup pengeras i will find u bebeh!!

Rakyat said...

Satu lagi hak keistimewaan orang Melayu akan dihapuskan... Selepas masjid disamatarafkan dengan Gerega dan kuil...

Inilah akibat menyokong PKR dan Pakatan Rakyat...

daddy-wafiah said...

Salam Tandubas,
Wasap Girl,
Walaupun ada segelintir pelajar melayu menyokong pembangkang oleh kerana terpengaruh dengan janji manis dan pembohongan Anwar, mereka tetap mempertahankan hak melayu dan bumiputra yang termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak untuk bumiputera demi membantu menaikkan taraf ekonomi mereka.
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak ada kuasa bah!!! untuk mengemukakan cadangan supaya kuota pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) dibuka kepada bukan bumiputera.
Kerana hak untuk mengemukakan cadangan sedemikian hanya boleh dibuat oleh mereka yang mempunyai kaitan langsung dengan pentadbiran universiti itu.
Janganlah kerana hendak meraih undi kaum lain, sanggup menjual hak melayu sendiri, sedarlah wahai insan yang alpa.Palui kan dia,mau dihumban ke laut itu orang:)hehe

TEAM B.I.O.N.I.C said...

santet arrrggghhh panggil mak lampir join sama dukun lintah.....

MAWAR BERDURI said...

Ai? Jangan Kasi lama2 bah carik pengeras 2..beli ja beberapa biji kelapa bukan ja jadi pengeras ilmu santet. tapi boleh dilimpar kepala2orang yang menyokong PKR di Permatang Pauh..paning ke poningan c kawan. HEE

tandubas-lady said...

rakyat & daddy-wafia,

inilah jadiknya kalau memilih pemimpin membabi buta tak usul periksa. sebab tulah khalid ibrahim nih sanggup nak buka ladang babi kat tanah org melayu. ishh...

ibrahim yahaya said...

Bagus semangatmu bah. Aku suka tu.

TEAM B.I.O.N.I.C said...

amoi update la blog kau ni

waritarakyat said...

Ni la akibatnya kalau cakap dulu tanpa memikirkan akibatnya. Na sekarang apa dah jadi sendiri juga yang malu..

Blog baru saya: http://suratrakyat.blogspot.com

Blog lama ada masalah: http://waritarakyat.blogspot.com